måndag, juni 14, 2004

Fotboll, EU-val men vem vet egentligen bäst?

Fantastiskt, jag är biten! Sverige-Bulgarien 5-0. Otroligt underhållande att se en boll sparkas fram och tillbaka och ibland i mål. Sverige är fantastikt!

Ibland iallafall, lågt valdeltagande i EU-valet igår, tråkigt. Och inte minst oroväckande, en demokrati där man inte utnyttjar sin rätt till demokratiska val kan i förlägningen inte kallas en demokrati. En blankröst är i sammanhanget ett ställningstagande men att inte rösta alls är dåligt. Rösträtt... kanske borde det kallas röstskyldighet, en demokrati måste kunna ställa krav på sina medborgare. Men det verkar vara svårt att sträcka det längre än till partival på grund av det ointresse som många uppvisar.

Att Junilistan gör ett bra val och får 14% från ingenstans är imponerande. Man vill också ha folkomröstning om EU's grundlag. EMU röstade folket bort. De stora partierna bävar... folkmassorna sviker. Jag anser att vissa frågor ska hanteras av folkvalda liksom andra hanteras av näringslivet. De torde vara de bästa att agera och fatta beslut inom sina respektive områden. Ett exempel är att vi inte har haft folkomröstning om hur många invandrare vi ska ta in i Sverige (något jag heller inte förespråkar). Troligen skulle vi även då få se samma "valnederlag" för de stora partierna som i EMU-valet och nu senast i EU-valet. Orsaken till att vi inte har folkomröstningar om invandring är att våra politiker anses hantera frågan bättre än folk ute i stugorna. Något jag är övertygad om att politikerna gör. På samma sätt får det förödande konsekvenser när man låter folk i stugorna rösta om de ska ha kronor eller euro. Samma misstag kan vi inte tillåtas göra när det gäller kommande beslut om EU's grundlag.

Men, menar jag då att våra folkvalda vet bättre än folket ute i stugorna!?
- Ja, det gör jag.